Medieutredningen

Den nyligen släppta rapporten från Medieutredningen har en del intressanta passager.

Utvecklingen går mot minskad användning av traditionella medier, journalistiken monteras ner. De traditionella medierna kämpar med att försvara sitt värde, polarisering och desinformation ökar, medborgare attraheras av förenklade politiska budskap.

Detta är ju något som ”traditionella” medier jobbat hårt för ganska länge nu. I princip alla tidningar drivs utifrån någon ideologi eller agenda och rapporteringen har vinklats därefter. Problemet här är väl snarare att det dykt upp nya aktörer som vinklar sin rapportering på ”fel” sätt och så kan vi ju inte ha det!

Den normbildande statliga funktionen kommer till uttryck på flera olika sätt: t.ex. genom signalvärdet i vilka brott rättsväsendet väljer att prioritera, genom företrädares potential som förebilder samt genom utbildning och folkbildning. Men också i vad staten indirekt säger genom urvalet av vilka aktörer som får del av statliga medel.

Det här är skrämmande på riktigt. Genom konstgjord andning till medier som inte överlever på egen hand ska folket matas med ”rätt” åsikt, alltså den åsikt som staten för tillfället godkänner. Vad händer när staten styrs av Åkesson & Co?

Ett stödberättigat medium ska också präglas av principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet.

Ovanstående kan ju från min synvinkel innebära att ingen tidning med socialistisk agenda kan bli aktuell för statligt stöd. För är det något vänstermänniskor hatar så är det ”den enskilda människans frihet”. Men jag tar för givet att det i själva verket bara är de medier som av staten stämplas som rasistiska eller som ”hot mot demokratin” som ska förvägras bröstmjölken från den med skattemedel välgödda kassakon.

Nästa steg kanske blir en straffskatt för medier som inte följer statens påbud? Då kan man ju senare hävda att marknaden tvingat bort de icke önskvärda medierna.

Vissa är väldigt snabba med att smeta fascist-stämpeln på meningsmotståndare, men det här mina vänner, det är de första stegen mot en fullt utvecklad statlig censur.

Vilka är det då som är fascisterna?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s